19. Bohusstickning, vattenmeloner och invirkade galgar.

avsnitt-19
Välkomna till avsnitt nummer 19! Vi sitter åter i Lindas förråd. Idag blir det prat om invirkade galgar, Klompelompe, trendspaningar i fruktform och Caroline kan avslöja sitt hemliga stickprojekt.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda har gått och köpt hus! Och båda två har tagit varsitt varv till Småland, fast inte tillsammans.
 • Sjalpaketet Somra har kommit, och vi kom med på Garnkalaset hos Tant Kofta.
 • Linda har sett invirkade galgar, kika in på bloggen hos My Rose Valley och se tutorial på hur man gör. Och det var Vickevira (Mia Dehmer) Linda sett som hade lagt upp så många bilder på invirkade galgar på sin Instagram.
 • Linda har även förälskat sig i ett norskt märke som heter Klompelompe, se bara alla fina bilder de lägger upp på sin Instagram! De kommer även att ge ut en bok som släpps den 3 augusti, med mönster för barn men även några för baby och vuxen. Linda undrar verkligen hur svårt det egentligen är att sticka (och förstå) norska beskrivningar…
 • Hashtaggen #WIKN har mycket fint att bjuda på.
 • Caroline är klar med Viajante! Hon har även virkat ett mobilfodral till systerdottern och kommit väldigt långt på Somrasjalen. Och det blev ett inköp av en Bohuströja! Stora spetskragen blev det, och Caroline har kommit på en smart garnförvaringslåda till alla de små nystanen.
 • Linda har stickat Glittertind, med några små fel på vägen, och ska nu börja på steekningen av den. Hon har även börjat på en Bella Baby kofta och gjort en liten babyhjälmmössa från samma häfte.
 • Nu kan Caroline äntligen avslöja sitt hemliga projekt, koftan Promenade med mönster av Maria Magnusson och i garn Kettle Yarn Co. ISLINGTON DK. Den ingår i kollektionen The Boardwalk Collection.
 • Caroline pratar lite om Bohusstickning. Linda tipsar om boken Poems of Color, Knitting in the Bohus Tradition, en bok på engelska om Bohussstickning och som säljs på Slöjdmagasinet. Caroline berättar att hon sett på Angoragarnets hemsida att det ska komma en bok med mönster på Bohuströjor! Linda kommer på att hon sett en Bohuströja med en egen färgställning, gjord av Kristina Larsson.
 • Vattenmelontrenden är här för att stanna? I varje fall på sommaren… Mia Dehmer har gjort en superfin sjal som ser ut som en vattenmelonskiva vid namn Sweet As. För lite inspiration på annat som ser ut som vattenmeloner, kika på en mössa, benvärmare, filt och små ballerinaskor. Linda hittade till och med garn som var färgat som en vattenmelon som man skulle sticka vattenmelonmönstrade sockar av.
 • Linda har sett Suddgummis sjal Follow Your Arrow 2 på hennes Instagram. Samma Suddgummi har även gjort ett par fina sockor vid namn Pai Mei, men det mönstret finns inte ute än tyvärr. Däremot ska Possible Maybe och Daphne ha lite likheter.
 • Och Mia Dehmer hade lagt upp ett par superfina sockor på Instagram som hon designat som heter heter Gone Fishing.

18. Garninköp, stickfasthet och några små tekniktips

avsnitt-18
Välkomna till avsnitt nummer 18! Idag sitter vi i Lindas förråd med en unge som springer omkring på övervåningen, tydligen hördes det… Stickfasthet är ett återkommande ämne, Linda har shoppat garn och kärat ner sig i en väska, Caroline pratar om lite olika tekniker och har upptäckt att Bohus Museum ligger farligt nära hennes praktikplats.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda har köpt häftet Babystickning på stickor 3 av Lene Holme Samsøe. Hon är särskilt sugen på mönstren Bella Baby, Prickig Kofta och Luva, vantar och krage och går igång på hashtaggen #priktrøje där man kan se alla färgkombinationer på Prickig Kofta som folk lägger upp. Även under #babystrikpåpindetre och #leneholmesamsøe finns mycket fin inspiration att hämta.
 • Tyvärr blir det ett knasigt avbrott här när vi pausade inspelningen eftersom katten krafsade på förrådsdörren.
 • Linda har sett att det provstickas en Karusellsjal 2.0, som kommer att bli en avlång variant av Tant Koftas Karusellsjal.
 • Vi har anmält oss till Garnkalaset och håller alla tummar och tår att vi kommer med i år! (PS, nu har vi fått svarsmejlet, vi kom med i år! Tjoho!)
 • Vi spånar lite om hur Somra kommer att se ut….
 • Kristin Virén har tipsat på Instagram om en uppläggning som gör att slätstickning knappt rullar sig alls! Heter German twisted cast on eller Old Norweigan cast on heter den.
 • Linda har kikat lite på en Etsybutik som kallar sig Hip Knit Shop som säljer mönster på roliga stickade figurer.
 • Hon har även förälskat sig i en väska som Clara Falk lagt upp på Instagram som heter Caravan Tote & Pouch. Mönster finns att köpa på Noodlehead, kolla in #Caravantote! Kika även på de tutorials som ligger på Noodleheads sida.
 • Caroline har köpt hem Soak från Garnkorgen.
 • Caroline stickar vidare på sin Viajante, snart är den klar, hon har även börjat på sin andra virkade sko, och det hemliga projektet är färdigt.
 • Linda är klar med sjalen Mimosa. Även en mössa med bladmönster är klar, bladmönstret kommer från mönstret As the leaves begin to fall.
 • Provlapps-gate… Linda har insett att hon nog stickar lite löst och började därför med provlappar inför nästa projekt. Många lappar blev det och resultatet? Vet inte om det var glasklart direkt. Men hon fick fina tips från Minimonstret på en youtubekanal som heter Knitting with Cheryl Brunette där det visas hur man kan mäta upp en provlapp och sedan räkna om mönstret man ska sticka efter så att det passar just ens egen stickfasthet.
 • Caroline pratar lite om och länkar till en bildtutorial på Kitchener stich, på svenska kallas det Osynlig söm.
 • Och så pratar hon lite om Three needle bind off och hur man gör det, alltså att maska av med tre stickor.
 • Hon tipsar också om en snygg kantmaska (kantmaska som kedjemaska), som vi bland annat använde när vi stickade dominorutor.
 • På Carolines önskelista finns koftan Konstnärskoftan från boken Älskade kofta av Birgitta Forslund. Men det var kanske innan hon insåg att hon kommer gå förbi Bohusläns museum fler gånger, och vad säljer de där inne om inte stickpaket till Bohuskoftor!
 • Linda tycker att Caroline dessutom borde ha Walking In Surry Hills, ett par sockar gjorda av Maria Magnusson med samma spetsmönster som på tröjan Surry Hills, på sin önskelista (och det hade hon!). Sen har hon spanat lite grann på koftan Caramel, en fin omlottkofta, och en barntröja som heter Atticus Pullover. Och till sist hade Adasalster har lagt upp en jättefin bild på sin sjal Dream Stripes på Instagram som Linda föll för.
 • Och Caroline avslöjar att hennes mamma ska få hem en stickmaskin! Det kanske kommer en fortsättning på det så småningom…

17. 1-årsjubileum

avsnitt-17
Välkomna till avsnitt nummer 17! Idag sitter vi i en bil på Heden igen, och poddar samma lördag som Göteborgsvarvet går av stapeln. Vi har lite blandade tips, vi svarar på frågor om oss och vi spånar på om stickfasthet utan att bli så värst mycket klokare.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Hemmets Journal har ett projekt som heter Sticka och skicka, nu går gåvorna man skänker till Sukutasjukhuset i Gambia.
 • Vi ser så fram emot att få se vad Kristin Virén och Petra på Magasin Duett håller på att skapa för häftiga stickade och virkade alster som tydligen ska utmynna i en utställning i november. Heja heja!
 • Kika in på www.frunordstrom.se för att se filtarna och kuddarna med supertjockt garn.
 • Här finns bilden Linda såg som 101 nya idéer lagt upp på Instagram på hur man gör många pom-pom bollar på en och samma gång. Caroline har fått hem senaste numret av tidningen och säger att där finns beskrivet hur man kan göra pom-pom bollar med mönster och bokstäver på!
 • Caroline har stickat vidare på sin Viajante, nu har hon köpt lite mer garn och vi funderar på hur hon ska få ihop de två olika färgerna med ränder. Knappar till Nordic Summer Cardigan är inhandlade och hälften påsydda, sen håller Caroline även på med ett hemligt projekt.
 • Linda har gjort klart Våra, till slut och efter problem med att garnet tog slut. Hon har insett att det där med stickfasthet är något man kanske ska hålla lite koll på…Och enda sättet för att veta är att göra en provlapp! Här är sidan med beskrivning på hur man ska räkna om, ifall man vill sticka även om inte maskantalet stämmer, och här är sidan som sjunger provlappens lov, kanske någon känner sig manad trots allt?
 • Linda inser plötsligt att hon inte gjort provlapp till sin Mimosasjal och vi försöker mäta det hon stickat. Det verkar vara för löst sticka där med ja… Oups….! Caroline ser att mönstret på Mimosa är från en Soakbox. Själva tvättmedlet finns att köpa på Garnkorgen.
 • Vi firar 1 år och svarar på lite frågor från lyssnarna. Vi svarar på vad vi har för andra hobbys och grottar ner oss i tv-serier. Serierna vi nämner är Better Call Saul, Breaking Bad, Game Of Thrones, Suits, True Detective, House of Cards, Sherlock, Outlander, Bron, Dexter, Downton Abbey, True Blood, (läs böckerna istället! Sookie Stackhouse series av Charlaine Harris). Vi kommer även fram till att vi inte är några stora ”stashers” som har mycket garn hemma.
 • Vi berättar vilka stickor vi har hemma, Caroline har Knit-Pros kit med utbytbara stickor i metall i storlek från 3,5 till 8 och med olika längder på kablarna. Hon har kompletterat med fasta rundstickor i mindre storlekar på stickorna från märket Addi. Linda har endast fasta rundstickor från märket Addi och föredrar lacespetsar. Virknål har Linda i märket Clover och Caroline tipsar om att man kan bygga in handtagen på ”vanliga” virknålar i metall med Fimolera för ett mer ergonomiskt grepp, hon har även virknålar från Knit-Pro.
 • På önskelistan har Caroline en Flot stribet damebluse och i boken Knitting Masterclass har hon spanat in mönstret på sjalen Golden Wheat.
 • Linda funderar på en virkad barnfilt i Magasin Duetts supersoftgarn. Hon har kikat på sockorna Astrakan och barntröjan/koftan Glittertind, en tutorial om steekning på just en Glittertind finns på Lia Stenius fina blogg. Kika även på hennes inlägg med video om flerfärgsstickning och tabellen på garntjocklek. Linda vill också göra lite virkade bakelser och tårtor till dottern och en stickad Pippi-tröja till dockan som saknar en klänning. Planen var att vi skulle gå och köpa garn till just det ändamålet, men vi glömde bort att det var pingst så Daisy Design var tyvärr stängt.

16. Brioche och påsöm

avsnitt-16
Välkomna till avsnitt nummer 16! Idag sitter vi i en bil mitt i stan, lite trafik blir det tyvärr som stör. Vi pratar om påsöm och helpatent, men även sjalkantsproblem, nya poddar och 1-årsjubileum.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda är gravid, med tillhörande trötthet som följd, det blir inte mycket gjort hemma. Caroline pluggar på för det vilda.
 • Vi har varit på kurs hos Tant Kofta och hon rekommenderade boken Cast on bind off 54 step by step methods av Leslie Ann Bestor. (Och då kommer Linda på att hon har sett en rolig idé på Instagram med cementgjutna trädgårdsdekorationer i form av knappar.) En av uppläggningarna i boken heter Tubular cast on.
 • Linda tog med sin Haruni och fick tips om hur hon skulle göra med kanten för att mönstret skulle framträda bättre, före och efterbilder finns att kika på på Ravelry.
 • Erika skrev in om nålbindning, hon har gjort en egen tutorial där man kan se hennes sätt att nålbinda på.
 • Sjalen Våra har kommit. Linda är lite tveksam till färgen och vi pratar om att kanske byta med varandra. (Så blev det dock inte.)
 • Tant Kofta har varit på Radio. (Morgon i P4 Väst, klippet börjar 1.47.30)
 • Det har startat en ny podd, Nördic Knitting!
 • Caroline har äntligen fått blockat sin Haruni och Simple Lines. Hon har även virkat in ett par tygskor! Och är dessutom klar med sin kofta Nordic Summer Cardigan. Sen har hon börjat på en Viajante och här kan man se videon där det förklaras hur den ska bäras.
 • Linda har gjort ändringen på sin Haruni, en Hong Kong Pearl till är avslutad och så är ett par vantar startade. Sen började hon sy! Hon är nöjd med att hon till slut klarade av klänningen från helvetet.
 • Caroline pratar om brioche som heter helpatent på svenska. Här finns info på engelska och så instruktionsvideo på Drops hur man stickar helpatent med en färg och med två färger. Vad Caroline glömde nämna var vilka otroligt häftiga och tydliga mönster man kan sticka med den här tekniken. Några exempel från Ravelry är t.ex.. Brioche Vine Cowl, Brioche Cabled Turtleneck Scarf och Jacki Revisited Icelandic Style.
 • Linda pratar lite om yllebroderi och kommer då in på Karin Holmberg, om någon blir nyfiken kan man kika på hennes hemsida eller Instagram. Hon håller även en kurs i Grannlåtsbroderi på Nääs fabriker i höst, den 10-11 oktober. Boken som hon hittat på biblioteket och tyckte så mycket om var Yllebroderier av Ingrid Eggimann-Jonsson.
 • Färdiga alster i påsöm finns att hitta på Floda hemslöjds hemsida.
 • Linda snöade även in på lite olika broderier och fastnade för Hemslöjden i Skånes hemsida, där kan man beställa paket med mönster och material, titta bara på kudden Fågelyra, så fin den är! Även från Brodera Mera kan man beställa paket, och där finns en liten pdf med en stygnskola på de vanligaste sömmarna.
 • Andra roliga broderisidor är Brodera.nu och deras blogg, och Med nål och tråd. Och på Kurbits.nu kan man se den broderade stolen Linda hade sett.
 • Linda har spanat in en fin sjal på Instagram som Martinealicia gjort. Den heter Dalloway och mönstret finns på Ravelry. Caroline har fastnat för koftan Fröken Lundgren från senaste numret av Avmaskat.
 • Snart firar podden ett år! Har ni några frågor eller funderingar, maila oss gärna eller fråga i Facebookgruppen.

15. Nålbindning och sjalprat

avsnitt-15

Välkomna till avsnitt nummer 15! Idag är det en salig blanding av ämnen. Caroline har kikat på Drops sommarkataloger, fyndat på bokrean och kikat på Stephen Wests Youtubekanal. Linda grottar ner sig i nålbindning och funderar lite över sjalarna vi gjort hittills.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Vi fick ett väldigt välkommet mail från Karin som räddade Lindas Haruni!
 • Karin berättade också att hon använde German short rows part 1 och part 2 på sin Vintra.
 • Drops Sommarkataloger har kommit ut. Caroline fick sommarfeeling av somriga klänningar, linnen, sockor och koftor, speciellt av Nordic Summer Cardigan från tidning 161, och av den söta klänningen Summer Feeling från tidining 160.
 • Caroline sprang på en handarbetstidning vid namn Novita. Fina mönster och andra saker, i numret Caroline kikade i fanns mycket randigt och geometriska mönster i sval nordisk design.
 • Hon fyndade en bok på bokrean, Lättstickat : finstickat av Anna Wilkinson.
 • Det startar en Mystery Knitalong av Unraveled designs och Jimmy Beans wool med mönster av Rachel Roden, inspirerad av Outlander serien och i väntan på att säsong 2 ska dra igång. Länkar finns i mönstret, första ledtråden släpps den 4 april.
 • Stephen West finns på Instagram och har även en Youtubekanal, alla som vill veta hur man ska bära hans sjalar på bästa sätt, in och kolla!
 • Linda är klar med Vintra, och även Haruni är avslutad. Vi kommer fram till att vi avslutat Haruni på olika sätt, Linda har stickat en mönsterdel som Caroline har låtit vara slät.
 • Linda har även gjort klart en Hong Kong Pearl där garnet tog slut så det fick bli en avslutning med en annan färg för att rädda det hela. Och så gjorde hon en Hong Kong Pearl till, en present till en vän, och där blev det ju kvar över halva nystanet på garnet, så varför inte starta ytterligare en i väntan på att brevbäraren ska komma med roliga överraskningar (Vi hoppas att nästa paket i sjalklubben snart ska dimpa ner i brevlådan).
 • Caroline är också klar med både Vintra och Haruni. Hon har även hunnit sticka en sjal som heter Simple Lines av Maanel. Också Buttony Sweater är klar och sockorna Little Cable Knee Highs är äntligen färdiga de med!
 • Hur och när och till vad använder man tunna sockor? Någon som har ett bra tips eller två?
 • Linda försöker förklara vad nålbindning är. Om man är intresserad av att se youtubevideos med förklaring på hur man gör när man nålar så kan man kika på den här, eller den här som Slöjda med Skansen gjort. Beskrivning i bilder finns bland annat på Dilettante och Bernhard’s Nadelbinden. De olika varianterna på öglor finns att kika på Viking Age Nalebinding och den här sidan om nålbindning. Och kika in på artikeln om Dalbyvantarna och se lite vackra bilder!
 • Vi pratar lite om sjalar och vad vi tycker om de vi gjort så här långt. Caroline tipsar om sjalen Rayures om man inte vill ha en baksida på sin sjal, eftersom den stickas och sys ihop som en tub med avigsidan inåt. Linda efterlyser sjalar som liknar Karusellsjalen till formatet och gärna med ett mönster som funkar på både fram- och baksida. Caroline tycker att Simple Lines skulle kvala in i den kategorin och Linda säger att hon sneglat på den trefärgade sjalen Drachenfels.
 • På Carolines önskelista finns Nordic Summer Cardigan. Linda har lite pysseltips på påskägg att hänga i påskriset. Ett virkat på bloggen Creando och ett liknande på bloggen Blomsterverkstad, även stickade påskägg.
 • Och här finns Arga stickarens beskrivning på hur man gör häftiga stickade skor!

14. Utställningar, tv-serier och lite ekotänk

avsnitt-14

Välkomna till avsnitt nummer 14! Idag verkar vara det stora tipsaravsnittet, helt oplanerat. Vi pratar om utställnigar, nackdelen med att inte ha tillräckligt ljust när man stickar i mörkt garn, hellre kvalitet än kvantitet och vantar som är tussiga (på insidan).

Tyvärr spökar garderobsmonstret med oss och ibland får vi lite störningar på tråden, vi ber om ursäkt för detta.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda har hittat sina akvareller igen, gått i jullovsdvala och tittat på tv-serier. Caroline har tagit en sväng till Cran Canaria.
 • Vi deppar lite över att vi var för sena med att anmäla oss till kurser på Stickfest i väst och därför inte kom med på kurserna vi anmält oss till.
 • Linda kopplar i hop sitt tips från förra gången om Flere votter far eventyrskogen med Stickpoddens utlottning av Vantar från äventyrsskogen.
 • Linda spanade in en fin display på sitt lokala bibliotek med massor av stick- och virkböcker! Hon lånade boken Monstersickat för små monster av Nuriya Khegay. Supersöta mössor, vantar och andra värmande accessoarer till barn.
 • Boken som Caroline pratade om senast heter Stickat i ekologisk ull av Ingalill Johansson. Stickade kläder med vackra foton.
 • Linda tipsar om två utställningar på Falkenbergs museum som pågår från 14 februari till 17 maj, den första heter Knitwear – Chanel till Westwood. En utställning där ca. 120 plagg från en privat samling från Storbritannien visas upp. Bland annat jersey från Chanel, tidiga badkläder i ull och efterkrigstidens stickat i Hollywood-stil.
 • Den andra utställningen heter Skal – stickade experiment av Matilda Norberg. Bilden på en av kreationerna Matilda har gjort och som Linda försöker beskriva finns att se här.
 • Tjolöholms slott visas de Oscarsbelönade dräkterna ur Hollywoodfilmen Elizabeth: The Golden Age från 17 januari till 30 augusti.
 • Caroline har strecksett på TV-programmet Kvalitet med Camilla Thulin. Det handlar om kläder, tyg och hållbarhet. Man lär sig också hur olika material och tyger tillverkas.
 • Linda tipsar om en stickhelg på Åsundsholm i Ulricehamn som anordnas av Charlottendals gård den 28 feb till 1 mars. Helgen kallas Midvinterstickning och kommer vara fylld med stickning, spinning, stickjippon, workshops och föreläsningar.
 • Caroline har stickat klart Vintra från Koftan och Eddys sjalklubb. Linda är inte riktigt klar med sin och tycker att garnet är väldigt tunt och har haft lite problem. Hon skyller på att garnet är mörkt och hon haft för dålig belysning framför TV:n.
 • Caroline har repat upp de halvklara Selbu-vantarna och en bit på strumporna Little Cable Knee Highs för att göra om mudden. Sedan började hon på en ny tröja i Drops Eskimo; Buttony sweater, en uppifrån-och-ner-kofta med sned knäppning.
 • Linda har mest målat och pysslat med datorn. Men Lalylala Fibi the fox är nästan klar och sjalen Haruni är på gång. Nu är det dags att försöka luska ut när man ska börja med kantmönstret…
 • Caroline håller ett eko-tal! Hon talar om miljömedvetenhet, kvalitet och ansvar i sin konsumtion av tyg, kläder och garner för att förhoppningsvis få några av våra lyssnare att tänka till lite extra. Satsa på kvalitet istället för kvantitet. Linda flikar in med sin kunskap om plasttryck på kläder och hemska kemikalier som finns i klädindustrin.
 • Linda är sugen på sockmönstret Melisandre inspirerade av Game of Thrones och designat av Purrlescent som även gjort flera andra fina sockmönster, bland annat Brienne, Eddard och Effervesce.
 • Caroline drogs till en bild på Ravelry. Det var Steven Wests sjal Exploration station. Lustigt nog hade Linda sparat en bild från Instagram på en fin sjal hon sett, det visade sig vara just Exploration station, gjord av Pabilla, här är hennes variant.
 • Caroline försöker förklara Thrummed mittens – vantar med ulltussar som foder på insidan. Här är Grundmönstret och instruktion på tussarna.
 • Linda hittar fler bilder hon sparat på telefonen, här är en bild på Magasin Duetts sjal Perhaps Perhaps och de söta nyckelpigevantarna.

13. Sjalklubb, Selbuvantar och att steeka

 

avsnitt-13

Välkomna till avsnitt nummer 13! Vi sitter i ännu en gång i bilen på en stor parkering mitt i Göteborg. Dagens podd handlar om sjalklubben (Vi kom med, jippie!), stickkvarnar, steekning och lite mer om Selbuvotter.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda klagar lite mer, nu har hon tappat bort alla sina akvareller hon målat de senaste 4-5 åren. Suck och stön. Caroline är vid gott mod och pluggar på.
 • Vi kom med båda två i Koftan och Eddys sjalklubb! Och paketen har hunnit dimpa ner i brevlådan, tjoho! Caroline valde den spralliga färgkombon och Linda den sobra.
 • Vi tipsar om företaget Yawama of Sweden som säljer handgjorda stickade och virkade produkter (bland annat).
 • En podd om slöjd har startat.
 • Och undrar om en stickkvarn funkar bra?
 • Caroline har virkat en hjärtansjal som ska ges bort till hennes svärmor i julklapp. Även ett par nyckelringsfigurer och en nästan färdig pepparkaksgubbe har det blivit. Den thailändska dinosaurien är hopmonterad och hon kunde inte hålla sig, så sjalen Vintra (som vi fick i sjalklubbspaketet) har påbörjats.
 • Linda stickar vidare på sin Haruni, hon har även fortsatt på Fibi the fox som är i stort sett klar, men någon julklapp hann det inte bli för ögonen kom inte med posten innan julafton. Hon har även gjort ett par julklappssockor till sin svägerska, med magic loop tekniken och från tårna och upp. Mönstret hon använde sig av heter Fish Lips Kiss Heel och är egentligen inte endast ett mönster på hälen utan på en hel socka anpassad till foten man ska sticka sockan till.
 • Caroline berättar lite mer om Selbuvottarna. Världens störta vantar är ett par äkta selbuvantar, stickade i trakten kring byn Selbu i Norge. En av vantarna i paret har används i en föreställning som klänning, så stora var de! Mer info om dessa vantar och traditionen kan man läsa t.ex. här.
 • Vi dyker ner lite i ämnet steekning och refererar till en massa olika länkar. Den mest ingående beskrivningen finns på Eunny Jangs Steeking Chronicles, Caroline berättar att Dödergök gjort en tutorial, man kan även hitta lite olika beskrivningar på steekning, med symaskin, och med virknål. Och några till länkar om virkning och kanter.
 • På Carolines önskelista finns en virkad tröja gjord i filé med en dödskalle på ryggen.
 • Vantar för alla årstider ska tryckas upp i andra upplagan, du kan förbeställa boken här.
 • Linda har kikat på vantar, ugglorna Horatio och Oren, Kitten Mitten och de lite mer avancerade kattvantarna Three Kittens Mittens. Sist men inte minst de fina Skogfeens hage som finns i boken Flere votter far eventyrskogen.
 • Caroline kommer på vad hon gjort mer sen sist, hon har gjort pepparkakshus med systerdöttrarna. Ett höghus, en designvilla och en fyr.

12. Julklappar, fiskbensmönster och att stärka med trälim

avsnitt-12

Välkomna till avsnitt nummer 12! Vi sitter i en bil på en stor parkering mitt i Göteborg, småfryser och poddar. Idag pratar vi om vad man skulle kunna ge bort för handarbete i julklapp, och vad man kan önska sig. Att sticka fiskbensmönster, stärka alster med trälim, att få svarta händer av stickning och vantar med text kommer också på tal.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda tycker den deppiga hösten kan ta slut nu och berättar om sin tisdag med kräk i baksätet och en bil som inte startar.
 • En julgarnsförsäljning (vi har båda läst julGRANsförsäljning istället för garn…) går av stapeln i Göteborg den 4 december, mer info finns att läsa här.
 • Sticka mera anordnar en Knit-a-long där man stickar en kofta uppifrån och ner. Linda tycker att det är ett utmärkt tillfälle för Caroline att påbörja en sån kofta.
 • Linda har hittat en bloggare som heter Marias garn med massor av inspirerande stickarglädje.
 • Caroline har tvättat sin sjal Medvind som hon stickade i Magasin Duetts supersoftgarn, och ja, den blev mycket mjukare efter tvätt! Dock luktar det fortfarande väldigt mycket får om den även när den torkat så det får bli en tvättning till. Hon gjorde också den skrämmande upptäckten efter tvätt att den röda färgen förvandlats till brunröd, men som tur var berodde det på lurigt lysrörsljus och inget annat.
 • Caroline har stickat den fina sjalen Annis med sitt röda Malabrigo lace garn.
 • Även ett par nya vantar är påbörjade, den här gången i svart och vitt med ett mönster av en sjöhäst på. Mönstret är ett Selbu från Norge och heter Selbu Sea Horse Mittens. På innersidan av vantarna, mot handflatan, kan man sticka texten ”Selbuvott or not. Dette er en ekte vott”, dock kunde man välja ett mer traditionellt mönster om man hellre ville det. På mönstrets sida finns en länk till Stichpoint där man kan skriva in sin egen text och få det på rutmönster.
 • Hon har också börjat sticka på en mössa som heter ChrüB i det svarta garnet Malabrigo Mecha. Det blir hon svart i händerna av när hon stickar!
 • Linda är äntligen klar med den polkagrisrandiga barnkoftan och är inte alls nöjd.
 • Ett par barnsockor är klara, hon har även börjat på en Haruni med slätstickad kropp och ett orange garn är nu äntligen inköpt så Fibi the Fox ska också göras.
 • Vi pratar om vad man kan göra för julklappar och Caroline nämner ett helt gäng mönster på virkade amigurumis hon gjort, Hello Kitty och Minions t.ex. Caroline har även sett mönster på Ravelry på både Tuxedo Sam och Little Twin Stars. Vi kommer också in på att Candy Magazine har haft nummer med både julkakor, luciatåg och pepparkakshus.
 • Caroline stickade förra julen värmande tofflor med flätor från Drops som heter Little Red Riding slippers. Eller varför inte sticka Steele Man Socks eller ett par hajsockar?
 • Linda tipsar om lite mindre projekt, nyckelringar till exempel, ett mönster på en uggla finns att hitta här. Andra idéer kan vara glasögonfodral, mobilfodral, ljushållare, handledvärmare, mugghållare, flasköverdrag eller varför inte en stickad eller virkad korg, kanske gjord av African Flower?
 • En bok är väl heller aldrig fel, kanske någon av Jenny Hellström Ruas eller Margaret Hubert som skrivit Stora boken om virkning och Stora boken om stickning. Både Stickarens stora mönsterbok och Virkarens stora mönsterbok finns också, och duger inte något av detta är det bara att leta vidare bland alla de över 10.000 böcker som finns under kategorin Sömnad & textilhantverk.
 • Caroline berättar lite kort om vad man kan använda när man stärker virkade eller stickade alster. Trälim, socker eller potatismjöl är de vanligaste tillvägagångssätten. Socker ska man dock inte använda om man stärker något vitt för det kan gulna med tiden, och det är heller inte så lämpligt att ställa på något varmt ställe, exempelvis vid ett element då det kan bli en aning kladdigt.
 • Linda pratar lite om fiskbensmönster, en bra video finns att kika på här. Även Drops Design har en video med lite annorlunda kantavslut. Vill man lära sig att sticka fiskbensmönster runt på en rundsticka kan man titta här. På Drops Design finns mönster på en filt, och även en mössa och halsvärmare. En annan halsvärmare finns på Ravelry och heter Inez.
 • Vill man göra något julrelaterat när det börjar närma sig adventstider så kan man kika in under fliken med julrelaterade mönster på Drops Design. Linda har, förutom sockor, vantar, mössor och tröjor med julmönster, sett stickade sockar att lägga julklappar i, flasköverdrag med flätmönster och till och med ett tomteskägg.
 • Vill man ha något lite annorlunda att pryda julgranen med kan man virka Piff och Puff.
 • Eller varför inte den här virkade dalahästen gjord av Irene Strange. Caroline kommer att tänka på virkade My Little Ponys.
 • Caroline har även sett en helt hysterisk jultröja. (Tyvärr hittar jag nu inte tillbaka till länken, men ni förstår principen!)

11. Sjalklubb, mormorsfiltsuppmaning och stickfest

avsnitt-11

Välkomna till avsnitt nummer 11! Vi har haft rejäla problem med det här avsnittet, först fungerade inte inspelningen som den skulle så vi fick göra om allt, sen kunde vi inte lägga upp avsnittet på servern, men nu till slut ligger det uppe. Vi pratar om sjalklubbar, musikhjälpen, invirkade grytunderlägg, tröjor med omvända puffärmar och märkliga mössor.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Caroline har börjat plugga, men har tyvärr inte stickat så mycket på sin Haruni på bussen som hon trodde. Linda har haft tråkigt när hennes man varit iväg i Las Vegas.
 • Caroline har tagit ett litet besök på Strikk och rekat inför kommande projekt.
 • Sjalen Medvind är klar! Caroline är dock lite aningens tveksam till färgvalet. Är det 90-tals känsla på det hela?
 • Tumvantarna Deathflake Mittens är också färdiga! Caroline undrar om hon kan ha gjort någon egen liten variant på tvåändsstickning när hon gjorde dem. Rädslan att tappa bort vantarna på bussen är stor, och Linda kom plötsligt ihåg en vante hon tappade bort på bussen för över tio år sedan!
 • Caroline tragglar vidare med strumporna Little Cable Knee Highs, det går långsamt men det blir bra! Vi inser båda att fint sockgarn är tunt…
 • Ett litet mobilfodral har det också blivit till Carolines systerdotter.
 • Linda är färdig med sjalen Cladonia och är väldigt nöjd! Lite fundersam dock över garnvalet, det kanske var lite väl sticksigt till en sjal. Hon lärde sig ökningarna make 1 left och make 1 right, här finns en bra förklaring på det.
 • Vi funderade lite på sockblanks och att man faktiskt kan göra en rätt häftig sjal som är randig där toningarna från sockblanksen möts på mitten. Men det kräver ju rätt mönster till sjalen…
 • Linda har även gjort klart en virkad mössa med en stickad muddkant.
 • Sen blev det inte mer stickat efter en satt restriktion (inte sticka mer förrän den polkagrisrandiga barnkoftan är klar!) utan Linda har ägnat sig att sy istället. Hon är speciellt nöjd med en tunika/klänning som är klar, men som tyvärr blev alldeles för stor i storleken. Hon hittade bloggen BraLLan by Alice med massa fina barnkläder och insåg att vi ju såg bloggens skapare på symässan i Borås, hon delade monter med 3eXter.
 • Marknaden à la London kommer ha en julmarknad den 29-30 november, platsen är Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan i Göteborg. En tjej som heter Julia Rio kommer vara där och sälja mössor hon har stickat på stickmaskin.
 • Tant Kofta och Eddy har startat Koftan & Eddys garn- och sjalklubb som kommer att heta ”Sjalar och andra halsnödvändigheter”, den ska lanseras i mitten av november på Tant Koftas webshop. Vilken underbart rolig idé, vi hoppas att vi får plats i klubben!
 • Musikhjälpen i år går av stapeln 8-14 december i Uppsala och kommer att handla om kampen mot HIV. Linda uppmanar verkligen någon att dra igång ett projekt för att göra en mormorsrutefilt med hjälp av folk som kan bidra med rutor! Tanken är att filten sen ska auktioneras ut till förmån för Musikhjälpen.
 • Stickfest i väst kommer att hållas på Grötö den 20-22 mars 2015. Det blir många föredrag och workshops, fina utställare och Knit Battle på kvällen. Anmälan till evenemanget kan göras från och med den 20 januari 2015 klockan 20.00.
 • Linda tipsar om invirkade grytunderlägg som pysselrummet har gjort med mönster från crochet millan.
 • Hon har även sett att man kan stärka virkade dukar och ställa i fönstret som solskydd/insynsskydd.
 • Och varför inte virka in lite julkulor att hänga i granen nu när det lider mot jul?
 • På Carolines önskelista finns ett brett pannband/turban som heter Staggered Cable Headband.
 • Hon har också hittat en perfekt tofsmössa som heter Holy Hat.
 • Linda tipsar om den virkade baggymössan som BautaWitch gjort.
 • Caroline har kikat lite på tröjor med mönstrade ok och kom in på garnmärket Lopis sida på Ravelry, där hade de ett gratismönster som heter Afmæli med många olika storlekar och förslag på färgställningar. Hon föll också för en lite annorlunda tröja med ringar i oket och puff längst ner på ärmen, Hringsól kjóll hette det.
 • Linda har tittat lite på sockar med mönster som är nedifrån och upp, ett mönster som heter Vellamo verkar vara väldigt grundläggande och populärt.
 • Hon har också kikat lite på ett sockmönster som heter Carry on Solefully där man börjar med att göra sulan och som har ett lite roligt randigt mönster.

10. Trekantstrenden, i-cordavmaskning och tvåändsstickning

avsnitt-10
Välkomna till avsnitt nummer 10! Vi sitter i en bil och speedpoddar medan en 1-åring sover i barnvagnen utanför. Det innebär att avsnittet faktiskt håller sig runt timmen (Halleluja moment?). Vi hinner prata om Lupo the Lamb, i-cordavmaskning, trenden med trekanter i inredning och tvåändsstickning. Lindas mage, Lindas man och Lindas barn är det som distraherar oss idag!

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Caroline har virkat en 1-årspresent till Cornelia, Lupo the Lamb! Finaste presenten någonsin enligt Linda!
 • Linda har haft 1-årskalas hemma och Caroline ska börja på ny bana och börja plugga på måndag!
 • Linda är glad för hon lyckades köpa ett nystan Sweet Georgia av Elin på stickpodden då hon sålde lite från sin garnsamling på Instagram.
 • Sen har Linda lite problem med ett mönster hon lagt upp på Ravelry, hon förstår inte hur hon ska redigera i det… Hjälp önskas från någon smart människa som kan förklara hur man gör!
 • Det är så roligt att folk har hittat oss på Instagram! Vi heter Skapligtkreativt där.
 • Linda har sett att mönstret på den stora kragen som Claire i serien Outlander har på sig finns på Ravelry. Här är en variant (Det verkar vid lite närmare granskning finnas sjukligt många olika mönster inspirerade av serien, bara sök på Outlander så poppar det upp massvis).
 • Vi följer upp slip-slip-knit maskan lite grann, vi pratade om det i avsnitt 8.
 • Och så ska det tydligen finnas med en liten notis om podden Skapligt kreativt i nästa nummer av Expressens bilaga Handarbete & pyssel som kommer ut den 15 oktober.
 • Linda försöker förklara lite vad det innebär med tvåändssticknig. Till den som blir inspirerad att testa finns här länkar på videos om hur man gör räta maskor, aviga maskor, ökar/minskar och lägger upp.
 • Caroline berättar lite om tåuppläggningen Judy’s magic cast on.
 • Caroline har börjat på ett par sockar med sin första sockblanks i rostorange/röd, hon stickar mönstret Little Cable Knee Highs med magic loop tekniken.
 • Sen har hon börjat på sjalen Haruni med Marks & Kattens garnet Alpaca Silk.
 • När hon tröttnat lite på det så la hon upp för sjalen Medvind, ett mönster gjort av Clara Falk, och med garnet Supersoft från Magasin Duett som inköptes på syfestivalen i Borås.
 • Och så har hon ju gjort Lupo the Lamb! När mönstret till den inköptes hamnade också mönstren till Dirk the Dragon och Kira the Kangaroo i kundkorgen.
 • Linda är klar med Leaving Cuffs. Även Leaving Cowl är färdig, efter vissa pärlinköpsproblem, hon var inte jättenöjd med sin lösning på början och avslut, blir det en till cowl så får det nog bli med mosstickning istället, som det står i mönstret.
 • Hon har tröttnat rejält på sin randiga babykofta, den ligger för tillfället på is.
 • Istället är Cladonia påbörjad, med det fina Trekking sockgarnet från Tant Kofta i naturvit och ljusturkos. Nya stickmarkörer är inköpta från Etsy, men kommer nog inte hinna fram till Sverige innan sjalen är klar. Även nya stickor inhandlades, och Linda ångrar sig lite att hon inte tog de spetsigare stickorna…
 • Caroline pratar lite om i-cord avmaskning, något som förekommer både på mönstret Garland-Tee och Medvind som Caroline börjat på nu.
 • Linda har en mini-spaning! Trianglar och harlequin rutor finns överallt, här är bara några exempel: bebisfilt, sängöverkast, förkläde, bordstablett och vas. På Instagram har Linda sett en stickad bebisfilt, och på Maria Carlanders blogg finns supersnygga vantar, en mössa och en tröja i triangelmönster! På bloggen Ryot yarn finns ett par handledsvärmare i häftigt mönster gjort av Britt-Marie Christoffersson. Linda tipsar om lite olika mönster från Ravelry med trianglar, en kudde som heter Triangle Pillow, (som liknar den här kudden gjord av handarbeterskan) ett par fina vantar gjorda av Matilde Skår, ett par sockar vid namn Triangle socks och en stickad filt, mest för att man kan se alla sätt att kombinera rutorna på där. Och en filt till vid namn Triangle in the square afghan fick slinka med.
 • Caroline tipsar om tv-programmet Hela Sverige Syr som kommer att sändas på Sjuan med start på tisdag den 14 oktober.
 • Och Linda tipsar om Stickpoddens tråd #44 på Ravelry där massor med människor har tipsat om sina favoritsjalar.