5. Karusellsjal och irländsk spetsvirkning

avsnitt-5

Välkomna till avsnitt nummer 5! Vi slänger in ett avsnitt lite nära inpå det förra, för sen är det semester och gör vi inte ett nu hade det blivit väldigt långt emellan avsnitten. Idag pratar vi om Karusellsjalen vi köpte mönster och garn till hos Tant Kofta, lite om irländsk spetsvirkning och olika sätt att göra aviga maskor på.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Det har inte hänt så mycket sen sist, det var ju inte heller så länge sen vi spelade in. Linda har kaos på jobbet och en fotbollsnörd till man, Caroline har kikat på den nya lägenheten hennes pappa precis flyttat in i och lyssnat på ljudbok (Nyckeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg). Lindas grannes pappa tror att hon spelar in porr… Han hörde lite fel bara, hon sa faktiskt podd.
 • Drops har rea hela juli på bomullsgarnerna, deras höst och vinterkollektion för 2014/15 har kommit och häftet Drops baby nr 25 är även släppt, med förvånansvärt många virkade saker i!
 • Tack söta stickpodden och virkat – en podcast för att ni tipsat om att vi finns!
 • Vi pratar Karusellsjalen och våra upplevelser med mönstret, kika gärna in på hashtaggen #karusellsjal på Instagram. Caroline är snart klar efter idogt monogamstickande, Linda har långt kvar. Vi tycker båda två att början på sjalen är väldigt smart gjord, men har svårt att förklara riktigt hur det är gjort, såhär syr man i varje fall ihop det. Caroline kom på hur man får på pärlorna om man inte har en tunn virknål.
 • Linda är nöjd med att hon lyckats sticka något i spets! Ett bladmönster som ska vara nederkanten på en mössa närmare bestämt. Nu saknas bara en lång rundsticka i storlek 3 för att hon ska kunna fortsätta med det projektet. Hon är även imponerad över det smarta i sättet att göra ”frön” på en stickad mössa genom att sticka en avig maska över maskan med annan färg så att det blir en liten ”plupp.” (Folk som varit med i svängen lite längre skakar överseende på huvudet…)
 • Det finns olika sätt att göra aviga maskor på! Linda hade inte en aning… Caroline har hittat videos på tre olika varianter, Norska, Amerikansk-Engelska och Kontinentala aviga maskor. Hon hittade även en del andra roliga och beskrivande videos när hon kikade runt på Drops, bland annat en beskrivning på hur man får en jämn start på rundstickning och snygga kantmaskor (Videon är för Dominostickning som också är en rolig grej. I texten ovan står beskrivet hur man får kantmaskorna fina, och det visas ju även i videon).
 • Hon hade även sprungit på en rätt vansinnig beskrivning på ett par kycklingbyxor?! Måste skådas! Mönster till påskkycklingbyxor med tillhörande videobeskrivning.
 • Linda råkade grotta ner sig i irländsk spetsvirkning, främst när hon hittade en sida som heter Outstanding Crochet, där det för övrigt finns massor av andra virkade saker att få inspiration från. Där finns bland annat en beskrivning på hur man gör nätmönstret mellan motivdelarna.
 • Det finns en hemsida som heter Irish crochet lab där man kan köpa en kurs i att lära sig virka irländsk spetsvirkning, men de har även tutorials och en egen youtubekanal. Det finns såklart massor av andra tutorials på youtube, och mönster på Etsy och Ravelry.
 • Linda hittade även mönstret på en fin virkad spetskrage.
 • Caroline tipsar om ett program som kan ge tips på hur man ska lägga upp arbetet när man gör en virkad filt i mormorsrutor. Antal färger på rutorna, kombinationer och sätt att montera dem.
 • Caroline har köpt garn på Drops garnrea till inte mindre än tre projekt! Hon har bestämt sig för att göra en Surry Hills i vitt, Pickels Garland-tee i svart och plommonlila, samt en sjal som är ett beställningsjobb till en vän.
 • Hon har även sneglat lite på mönstret till den randiga koftan Stripes gone crazy och ett par sneda sockar Skew. Även ett par fina sockar med fläta på, Little Cable Knee Highs, som kanske kan bli verklighet i framtiden.
 • Linda var först lite arg på Karusellsjalen och ville inte alls sticka en sjal, då tittade hon på mönstret till den virkade sjalen Proud as a Peacock. Sen blev hon vän med sjalstickningen igen och då gick tankarna över på The Lonely Tree Shawl.
 • Hon har även blivit inspirerad av Tant Ulltuss alla fina sockar som man kan se på Instagram, kanske kan det bli några egna varianter till hösten.
 • Vi deppar lite över att vi inte fick plats på Garnkalaset utan endast reservplatser. Bhuhu… Hoppas några droppar av (av trevliga orsaker).