7. Kvastskaftsvirkning och att börja sy

avsnitt-7

Välkomna till avsnitt nummer 7! Det blev ett långt avsnitt även denna gång, det verkar vara helt omöjligt för oss att hålla det kort. Idag babblar vi på om kvastskaftsvirkning och Linda har fått ändan ur vagnen och börjat sy. Det blir även prat om välgörenhetsmormorsfiltar, det fina med biblotek och vi får ett ofrivilligt kattbesök.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Vi har fått feedback från våra lyssnare och ska fortsätta jobba på det där med ljudet, främst Carolines ljudspår som var lite lågt i förra avsnittet. Förhoppningsvis är det bättre nu.
 • Tv-serien Outlander kommer att visas på Viaplay med start 10 september!
 • Stick With Us podcast har gjort en jättebra guide på garntjocklekar och en översättning till Drops garner.
 • Det finns en hashtag på Instagram som heter #såstickarjag. Men bara en enda film på #såvirkarjag, ändra på det vettja!
 • Caroline har varit på Liseberg med sin syster och systerdöttrarna, vi minns barndomens fröjder. Hon har även besökt Way Out West och fick bland annat se Robyn och Röyksopp till Lindas stora avundsjuka.
 • Linda har fått hem en klänning som hennes mormor har stickat och som hon själv figurerar i på gamla kort i fotoalbumen, nu är den upptvättad och det ska bara tas ett kort när dottern har den på sig. Linda har även fått ändan ur och köpt en ny (begagnad) symaskin och varit på besök på Skroten där hon köpte massa tyg och kände sig lite aningens dissad när hon berättade att hon inte kunde sy och skulle lära sig.
 • Vi pratar om lite hemmapyssel, att byta knappar i en kofta för att göra den lite roligare, eller varför inte köpa ett par prickiga skosnören för att piffa till skorna?
 • Caroline har fortsatta garnproblem med sin Garnland-Tee tröja, mer svart måste köpas igen! Hon håller även på med en present som ska ges bort, men den kan hon inte prata högt om i podden än, och så har hon fortsatt att försöka spinna lite också (gruppen Spinnare på Facebook är det vi försöker komma på namnet på).
 • Linda har gjort klart en mössa ”Hit & dit” och har påbörjat en ny, denna gång en som ser ut som en rosa marsipantårta. Lion Tamer är fortfarande på stickorna men har fått vila lite till förmån för allt syende.
 • Vi pratar om Virka rosa med We, en rosa filt till förmån för bröstcancer. Vi tar även upp världsrekordförsöket i att göra världens största mormorsrutefilt som kommer att äga rum i Växjö i augusti 2015.
 • Caroline pratar om när hon testade att kvastskaftsvirka ett armband efter mönstret Curry Cuff och lite om den tekniken, tutorialen (både video och bild) hon använde sig av finns länkat i mönstret på Ravelry (även här och här).
 • Linda försöker ge en guide i hur man får ändan ur vagnen och börjar sy, kanske kan det få någon att starta? Hon tycker att man ska lära sig sin symaskin så att man förstår vad den kan göra, sen pratar hon lite om mönster som finns att köpa från t.ex. Burda och om tidningen Ottobree, plus biblotekens underbara värld. Där kan man låna böcker om sömnad för att lära sig mer, boken Linda hittade heter Sy dina egna kläder av Sandra Bardwell. Det finns så klart också massvis med tutorials med beskrivningar på olika moment om man är osäker eller har fastnat, och forum där man kan fråga mer sykunniga om råd, sysidan.se är ett exempel.Vi pratar lite om att sy med dubbelnål, att sy kantband i trikå och att rynka tyg med stretchband. Även en del misstag tas upp, som det här med att när man ska klippa ut mönstret till två likadana delar ska en av delarna vara spegelvänd…
 • Caroline hade en virkad kofta på önskelistan i förra podden, Linda tipsar om att det finns en fin virkad kofta i boken Älskade kofta av Birgitta Forslund som heter skogskoftan.
 • Linda är sugen på att sy Ivy top och Norah top & dress från boken Sy! Urban collection av Jenny Hellström. Hon har även lånat boken Dikt i maskor, sticka vackra tröjor av Solveig Hisdal där hon inspirerades av alla vackra flerfärgsstickade mönster. Även boken Sköna strumpor & sockor av Madeline Weston väckte visst habegär, speciellt mönstret Sasha Kagans intarsiasockor, ett par sockor med blommönster. Caroline har förbjudit sig själv att titta på några nya mönster. Här får Linda kattbesök, ursäkta de krafsanden och jamanden som detta orsakar!

6. Semesterkomaavsnittet

avsnitt-6

Välkomna till avsnitt nummer 6! Vi har hamnat i semesterkoma och har egentligen inget vettigt att prata om alls, men vi pratar ändå… Mest om vilka projekt Caroline påbörjat och avslutat. Hon har inte legat på latsidan utan påbörjat bland annat tröjan Garnland-Tee från Pickles och Yes Yes shawl. Vi kommer även in på krusbärsmarmelad, varför Caroline inte gärna badar i våra svenska vatten och tv-serien Outlander.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda har varit i stugan i Småland och blivit rädd för en gigantisk fäbroms. Caroline har varit på Orust och badat i havet, ett besök på St Jörgens SPA har det också blivit för hennes del, här är kortet där Linda inte känner igen Caroline alls! (Och fortfarande inte gör det)
 • Vi har även varit på gemensamt äventyr och rest till Västerås för att gå på bröllop, Caroline fick använda sin bolero Gwendolyn Bröllopsfesten hölls i Gaggerska gården i Vallby friluftsmuseum, verkligen jättefint! Ett besöktstips om man har vägarna förbi Västerås.
 • Linda är klar med sin karusellsjal! Vi har en kort liten utvärdering.
 • Linda stickar ju inte alls norska aviga maskor! (Som hon trodde i förra podden, det var därför det blev sån förvirring över Carolines beskrivning av tekniken)
 • Nästa projekt Linda har börjat på så smått är sjalen The Lion Tamer.
 • Vi funderar lite över stickmarkörer och hur man använder dem.
 • Caroline har insett att hon börjat sticka sina dödskallevantar fasligt hårt! Hoppas att det inte blir något knas med stickfastheten när hon fortsätter på dem… Hon har även plockat fram sitt topsband och spunnit lite grann. Och hunnit virka en dödskallesjal på några dagar.
 • Caroline har börjat på vimpeltröjan Garland-Tee från Pickels, den artar sig bra. Linda frågar lite om hur man gör med trådarna vid mönsterstickning, Caroline tipsar om en bra video som finns på Pickles hemsida som förklarar det. Dock blev det lite felplanering vid garninköpet, hon använde nämligen upp två svarta nystan när hon gjorde en dödskallesjal. Så nya svarta nystan fick inhandlas till tröjan, dock inte i samma färgbad. Men svart är ju svart… vi bestämmer att det inte kommer synas någon färgskillnad! Caroline har också börjat på en virkad sjal som heter Yes Yes shawl, hon har även hunnit färdigställa en solhatt.
 • Ett besök på Göksäter har det också blivit för Carolines del, där shoppade hon garn till koftan Stripes gone crazy. När hon kikade på mönstret insåg hon att det är ett mönster som använder sig av contiguous sleeve metoden.
 • Vi hamnar på ett litet sidospår, Linda vill se tv-serien Outlander som baseras på böckerna av Diana Gabaldon. Någon som vet vilken kanal som kommer att sända den?
 • Det finns faktiskt fyrkantiga stickor, ett tips till någon som kanske har ont i händerna och inte kan knipa åt så hårt med fingarna runt stickorna.
 • Vi har båda lite fint filisilkgarn kvar efter karusellsjalarna, Linda är sugen på att försöka hitta på något att göra av resterna. När hon kikade runt hittade hon de fina Leaving cuffs gjorda av designern Maria Magnusson (för övrigt samma designer som till koftan Surry Hills). Matchande Leaving cowl finns också. Frågan är om garnet räcker till ett par handledsvärmare?
 • Linda har hittat den perfekta sjalen att göra till sin hjärt-tokiga svägerska i present, fina mönstret Irmelie, en sjal med hjärtan. Ett nystan filisilk borde passa perfekt, det är ju Syfestival i Borås i slutet på september, och Tant Kofta kommer vara där…
 • Linda funderar även på om hon inte borde virka en till barnfilt, den här gången kanske det är dags att göra något åt garnhögen i förrådet och en filt med Granny Wheels kanske hade passat bra? Caroline har kikat på att göra en långkofta som Järbo garn har i sitt bibliotek.
 • Caroline önskar att hon var bättre på det där med garntjocklek på engelska, den här sidan kanske kan vara till hjälp? Linda önskar att hon kunde sy på symaskin…