8. Magic Loop och lite kurser

avsnitt-8
Välkomna till avsnitt nummer 8! Vi babblar på som vanligt… Idag pratar vi om magic loop tekniken och lite olika kurser man kan gå. Vi kommer även in på ämnen som Syfestivalen i Borås, det fina med spetsmönster, tidningar på nätet och huruvida man kan fånga kräftor i en kohage.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Caroline har fyllt år och vi åt brunch på Ritz i Göteborg, smarrigt värre. Linda har besökt Liserberg och festat på kräftor. Vi råkar komma in på hur Caroline fiskade kräftor i en kohage som liten, något förvirrat kanske…
 • Linda vill bara klargöra att hashtaggen på Instagram heter #såstickarjag och #såvirkarjag och inget annat, Caroline har varit duktig och lagt upp ett par videos.
 • Vi tipsar om Syfestivalen i Borås som kommer gå av stapeln på Åhaga den 26-28 september.
 • Kongälle Martne finns det också något som heter, den är i Kungälv den 11 oktober.
 • Caroline avslöjar sitt hemliga projekt hon hade startat på förra veckan. Det var ytterligare en dödskallesjal i beige/guldfärgat garn från Stoff & Stil som gavs bort i födelsedagspresent till en vän. Hon har även knåpat ihop en annan present som en arbetskamrat fick, ett broderat mobilskal!
 • Hon har också spunnit klart sitt garn efter lite missöden. Vi kommer fram till att hushållsvågen är väldigt bra att ha!
 • Caroline är också klar med sin Garland Tee tröja från Pickles! Den invigdes på brunchen så Linda kunde få se live hur fin den blev. Nästa projekt påbörjat är koftan Surry Hills.
 • Linda är klar med en liten prinsesstårtemössa som tyvärr inte blev helt perfekt på grund av okunnighet i magic loop tekniken. Bättring nästa gång! Ytterligare en mössa är påbörjad med flerfärgsstickning, men har stannat av lite…
 • The Lion Tamer är klar! Linda är nöjd, det var ett roligt titta-på-tv-projekt. Hon tipar även om Picot-avmaskningen.
 • Hon har även börjat på ett par Leaving Cuffs med filisilk garnet som blev över från karusellsjalen. Vilket roligt mönster! Linda tror att det nog kan bli en halskrage också, med instickade pärlor, som den här. Hon är lite lyrisk över att spetsmönsterstickning faktiskt inte behöver vara så krångligt. Caroline kommer på att tekniken överhoptagning på engelska inte alltid översätts på samma sätt, utan det blir en slip-slip-knit teknik istället. T.ex. i mönstret Haruni (se länk längre ned i avsnittsguiden) kan man se denna variation i mönstren mellan engelska och svenska.
 • Caroline berättar lite om magic loop tekniken och om hur man stickar två saker samtidigt. Det finns många fördelar, man slipper t.ex. att drabbas av ”second sock syndrome”. Linda förstår helt plötsligt hur tekniken går till, hoppas att vi fick med oss några lyssnare också… Sen berättar Caroline om att det också kan finnas väldigt stora nackdelar med magic loop. Som när man stickar ett par ärmar samtidigt och inser att de är för små och måste göra om inte bara en, utan två, ärmar. Vi funderar på om minskningarna kommer fungera när man sätter ihop ärmarna i storlek M med kroppen i storlek S på den fina Surry Hills koftan…?
 • Linda har hittat ett gäng kurser genom stickamera sidan. Bland annat en ettårig kurs som heter Textilhantverk/stickning och en kurs i tvåändsstickning på en skola i Stockholm. Vi erkänner vår okunskap om vad tvåändsstickning egentligen är…
 • Västbergs Folkhögskola har distanskurser i bland annat broderi och stickning. (Och ja, det är precis den kursen som Maria från Virkat – en podcast har läst)
 • Man kan även kika in på Hemslöjdens hemsida för att hitta massor med tips på kurser, aktiviteter och utställningar i deras slöjdkalender.
 • Där såg Linda bland annat att det kommer vara julmarknad i Kungälv i Mimers hus den 29 november.
 • Caroline har hittat en sida som är som ett digitalt tidningsbibliotek! Kolla in Issuu.com
 • Lindas önskelista är lång. Men hon börjar med att tipsa Caroline om ytterligare en virkad kofta, Jaqueline från Drops Design.
 • En kofta måste stickas av ett Sandnes garn, mini duett, som ligger i gömmorna.
 • Linda har hittat ett par löjgligt söta virkade kanintofflor med det långa namnet Hoppy Baby Bunny House Slippers.
 • Sen tipsar hon om en tjej som kallar sig Mettosaurus på Instagram och som dessutom har en blogg med massor av stickad inspiration.
 • Linda har snöat in på mössor. Hon tipsar om tre stycken, Olana Slouch, 1928 (Vintage hat) och Fern Hat.
 • Caroline har en sjal vid namn Haruni på önskelistan. Vifflas version från 2010 är riktigt fin.

2 thoughts on “8. Magic Loop och lite kurser

  • Åh så roligt att höra, tack snälla! Och det är så svårt att veta om det blir för skrattigt och flamsigt, men det är ju så vi är, så så får det nog fortsätta att vara 😉 /Linda

Kommentera