12. Julklappar, fiskbensmönster och att stärka med trälim

avsnitt-12

Välkomna till avsnitt nummer 12! Vi sitter i en bil på en stor parkering mitt i Göteborg, småfryser och poddar. Idag pratar vi om vad man skulle kunna ge bort för handarbete i julklapp, och vad man kan önska sig. Att sticka fiskbensmönster, stärka alster med trälim, att få svarta händer av stickning och vantar med text kommer också på tal.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda tycker den deppiga hösten kan ta slut nu och berättar om sin tisdag med kräk i baksätet och en bil som inte startar.
 • En julgarnsförsäljning (vi har båda läst julGRANsförsäljning istället för garn…) går av stapeln i Göteborg den 4 december, mer info finns att läsa här.
 • Sticka mera anordnar en Knit-a-long där man stickar en kofta uppifrån och ner. Linda tycker att det är ett utmärkt tillfälle för Caroline att påbörja en sån kofta.
 • Linda har hittat en bloggare som heter Marias garn med massor av inspirerande stickarglädje.
 • Caroline har tvättat sin sjal Medvind som hon stickade i Magasin Duetts supersoftgarn, och ja, den blev mycket mjukare efter tvätt! Dock luktar det fortfarande väldigt mycket får om den även när den torkat så det får bli en tvättning till. Hon gjorde också den skrämmande upptäckten efter tvätt att den röda färgen förvandlats till brunröd, men som tur var berodde det på lurigt lysrörsljus och inget annat.
 • Caroline har stickat den fina sjalen Annis med sitt röda Malabrigo lace garn.
 • Även ett par nya vantar är påbörjade, den här gången i svart och vitt med ett mönster av en sjöhäst på. Mönstret är ett Selbu från Norge och heter Selbu Sea Horse Mittens. På innersidan av vantarna, mot handflatan, kan man sticka texten ”Selbuvott or not. Dette er en ekte vott”, dock kunde man välja ett mer traditionellt mönster om man hellre ville det. På mönstrets sida finns en länk till Stichpoint där man kan skriva in sin egen text och få det på rutmönster.
 • Hon har också börjat sticka på en mössa som heter ChrüB i det svarta garnet Malabrigo Mecha. Det blir hon svart i händerna av när hon stickar!
 • Linda är äntligen klar med den polkagrisrandiga barnkoftan och är inte alls nöjd.
 • Ett par barnsockor är klara, hon har även börjat på en Haruni med slätstickad kropp och ett orange garn är nu äntligen inköpt så Fibi the Fox ska också göras.
 • Vi pratar om vad man kan göra för julklappar och Caroline nämner ett helt gäng mönster på virkade amigurumis hon gjort, Hello Kitty och Minions t.ex. Caroline har även sett mönster på Ravelry på både Tuxedo Sam och Little Twin Stars. Vi kommer också in på att Candy Magazine har haft nummer med både julkakor, luciatåg och pepparkakshus.
 • Caroline stickade förra julen värmande tofflor med flätor från Drops som heter Little Red Riding slippers. Eller varför inte sticka Steele Man Socks eller ett par hajsockar?
 • Linda tipsar om lite mindre projekt, nyckelringar till exempel, ett mönster på en uggla finns att hitta här. Andra idéer kan vara glasögonfodral, mobilfodral, ljushållare, handledvärmare, mugghållare, flasköverdrag eller varför inte en stickad eller virkad korg, kanske gjord av African Flower?
 • En bok är väl heller aldrig fel, kanske någon av Jenny Hellström Ruas eller Margaret Hubert som skrivit Stora boken om virkning och Stora boken om stickning. Både Stickarens stora mönsterbok och Virkarens stora mönsterbok finns också, och duger inte något av detta är det bara att leta vidare bland alla de över 10.000 böcker som finns under kategorin Sömnad & textilhantverk.
 • Caroline berättar lite kort om vad man kan använda när man stärker virkade eller stickade alster. Trälim, socker eller potatismjöl är de vanligaste tillvägagångssätten. Socker ska man dock inte använda om man stärker något vitt för det kan gulna med tiden, och det är heller inte så lämpligt att ställa på något varmt ställe, exempelvis vid ett element då det kan bli en aning kladdigt.
 • Linda pratar lite om fiskbensmönster, en bra video finns att kika på här. Även Drops Design har en video med lite annorlunda kantavslut. Vill man lära sig att sticka fiskbensmönster runt på en rundsticka kan man titta här. På Drops Design finns mönster på en filt, och även en mössa och halsvärmare. En annan halsvärmare finns på Ravelry och heter Inez.
 • Vill man göra något julrelaterat när det börjar närma sig adventstider så kan man kika in under fliken med julrelaterade mönster på Drops Design. Linda har, förutom sockor, vantar, mössor och tröjor med julmönster, sett stickade sockar att lägga julklappar i, flasköverdrag med flätmönster och till och med ett tomteskägg.
 • Vill man ha något lite annorlunda att pryda julgranen med kan man virka Piff och Puff.
 • Eller varför inte den här virkade dalahästen gjord av Irene Strange. Caroline kommer att tänka på virkade My Little Ponys.
 • Caroline har även sett en helt hysterisk jultröja. (Tyvärr hittar jag nu inte tillbaka till länken, men ni förstår principen!)

Kommentera