13. Sjalklubb, Selbuvantar och att steeka

 

avsnitt-13

Välkomna till avsnitt nummer 13! Vi sitter i ännu en gång i bilen på en stor parkering mitt i Göteborg. Dagens podd handlar om sjalklubben (Vi kom med, jippie!), stickkvarnar, steekning och lite mer om Selbuvotter.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda klagar lite mer, nu har hon tappat bort alla sina akvareller hon målat de senaste 4-5 åren. Suck och stön. Caroline är vid gott mod och pluggar på.
 • Vi kom med båda två i Koftan och Eddys sjalklubb! Och paketen har hunnit dimpa ner i brevlådan, tjoho! Caroline valde den spralliga färgkombon och Linda den sobra.
 • Vi tipsar om företaget Yawama of Sweden som säljer handgjorda stickade och virkade produkter (bland annat).
 • En podd om slöjd har startat.
 • Och undrar om en stickkvarn funkar bra?
 • Caroline har virkat en hjärtansjal som ska ges bort till hennes svärmor i julklapp. Även ett par nyckelringsfigurer och en nästan färdig pepparkaksgubbe har det blivit. Den thailändska dinosaurien är hopmonterad och hon kunde inte hålla sig, så sjalen Vintra (som vi fick i sjalklubbspaketet) har påbörjats.
 • Linda stickar vidare på sin Haruni, hon har även fortsatt på Fibi the fox som är i stort sett klar, men någon julklapp hann det inte bli för ögonen kom inte med posten innan julafton. Hon har även gjort ett par julklappssockor till sin svägerska, med magic loop tekniken och från tårna och upp. Mönstret hon använde sig av heter Fish Lips Kiss Heel och är egentligen inte endast ett mönster på hälen utan på en hel socka anpassad till foten man ska sticka sockan till.
 • Caroline berättar lite mer om Selbuvottarna. Världens störta vantar är ett par äkta selbuvantar, stickade i trakten kring byn Selbu i Norge. En av vantarna i paret har används i en föreställning som klänning, så stora var de! Mer info om dessa vantar och traditionen kan man läsa t.ex. här.
 • Vi dyker ner lite i ämnet steekning och refererar till en massa olika länkar. Den mest ingående beskrivningen finns på Eunny Jangs Steeking Chronicles, Caroline berättar att Dödergök gjort en tutorial, man kan även hitta lite olika beskrivningar på steekning, med symaskin, och med virknål. Och några till länkar om virkning och kanter.
 • På Carolines önskelista finns en virkad tröja gjord i filé med en dödskalle på ryggen.
 • Vantar för alla årstider ska tryckas upp i andra upplagan, du kan förbeställa boken här.
 • Linda har kikat på vantar, ugglorna Horatio och Oren, Kitten Mitten och de lite mer avancerade kattvantarna Three Kittens Mittens. Sist men inte minst de fina Skogfeens hage som finns i boken Flere votter far eventyrskogen.
 • Caroline kommer på vad hon gjort mer sen sist, hon har gjort pepparkakshus med systerdöttrarna. Ett höghus, en designvilla och en fyr.

2 thoughts on “13. Sjalklubb, Selbuvantar och att steeka

 1. Ville bare si at jeg elsker deres podd! Hørte på nyeste avsnittet i går, og koser meg bestandig. En fryd for øret, og alltid kjekke temaer og godt humør. Gleder meg til neste allerede, og håper det blir mange poddavsnitt i 2015. Godt nyttår 🙂

Kommentera