15. Nålbindning och sjalprat

avsnitt-15

Välkomna till avsnitt nummer 15! Idag är det en salig blanding av ämnen. Caroline har kikat på Drops sommarkataloger, fyndat på bokrean och kikat på Stephen Wests Youtubekanal. Linda grottar ner sig i nålbindning och funderar lite över sjalarna vi gjort hittills.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Vi fick ett väldigt välkommet mail från Karin som räddade Lindas Haruni!
 • Karin berättade också att hon använde German short rows part 1 och part 2 på sin Vintra.
 • Drops Sommarkataloger har kommit ut. Caroline fick sommarfeeling av somriga klänningar, linnen, sockor och koftor, speciellt av Nordic Summer Cardigan från tidning 161, och av den söta klänningen Summer Feeling från tidining 160.
 • Caroline sprang på en handarbetstidning vid namn Novita. Fina mönster och andra saker, i numret Caroline kikade i fanns mycket randigt och geometriska mönster i sval nordisk design.
 • Hon fyndade en bok på bokrean, Lättstickat : finstickat av Anna Wilkinson.
 • Det startar en Mystery Knitalong av Unraveled designs och Jimmy Beans wool med mönster av Rachel Roden, inspirerad av Outlander serien och i väntan på att säsong 2 ska dra igång. Länkar finns i mönstret, första ledtråden släpps den 4 april.
 • Stephen West finns på Instagram och har även en Youtubekanal, alla som vill veta hur man ska bära hans sjalar på bästa sätt, in och kolla!
 • Linda är klar med Vintra, och även Haruni är avslutad. Vi kommer fram till att vi avslutat Haruni på olika sätt, Linda har stickat en mönsterdel som Caroline har låtit vara slät.
 • Linda har även gjort klart en Hong Kong Pearl där garnet tog slut så det fick bli en avslutning med en annan färg för att rädda det hela. Och så gjorde hon en Hong Kong Pearl till, en present till en vän, och där blev det ju kvar över halva nystanet på garnet, så varför inte starta ytterligare en i väntan på att brevbäraren ska komma med roliga överraskningar (Vi hoppas att nästa paket i sjalklubben snart ska dimpa ner i brevlådan).
 • Caroline är också klar med både Vintra och Haruni. Hon har även hunnit sticka en sjal som heter Simple Lines av Maanel. Också Buttony Sweater är klar och sockorna Little Cable Knee Highs är äntligen färdiga de med!
 • Hur och när och till vad använder man tunna sockor? Någon som har ett bra tips eller två?
 • Linda försöker förklara vad nålbindning är. Om man är intresserad av att se youtubevideos med förklaring på hur man gör när man nålar så kan man kika på den här, eller den här som Slöjda med Skansen gjort. Beskrivning i bilder finns bland annat på Dilettante och Bernhard’s Nadelbinden. De olika varianterna på öglor finns att kika på Viking Age Nalebinding och den här sidan om nålbindning. Och kika in på artikeln om Dalbyvantarna och se lite vackra bilder!
 • Vi pratar lite om sjalar och vad vi tycker om de vi gjort så här långt. Caroline tipsar om sjalen Rayures om man inte vill ha en baksida på sin sjal, eftersom den stickas och sys ihop som en tub med avigsidan inåt. Linda efterlyser sjalar som liknar Karusellsjalen till formatet och gärna med ett mönster som funkar på både fram- och baksida. Caroline tycker att Simple Lines skulle kvala in i den kategorin och Linda säger att hon sneglat på den trefärgade sjalen Drachenfels.
 • På Carolines önskelista finns Nordic Summer Cardigan. Linda har lite pysseltips på påskägg att hänga i påskriset. Ett virkat på bloggen Creando och ett liknande på bloggen Blomsterverkstad, även stickade påskägg.
 • Och här finns Arga stickarens beskrivning på hur man gör häftiga stickade skor!

8 thoughts on “15. Nålbindning och sjalprat

 1. Hej tjejer 🙂 Tack så mycket för en trevlig podd. Jag tänkte bara tipsa om att biblioteket kan beställa in från andra bibliotek om dom inte har boken själv. Så det borde inte vara så svårt å skaffa boken Sommarblomster 🙂

  • Ah, ja just det, smart! Men nästa gång jag är inne på biblioteket ska jag kika lite i hemslöjdshyllan, det lär ju finnas massor med andra böcker om broderade vantar, det kanske inte måste vara just den 🙂 Är verkligen sugen på att testa ullbroderi men måste väl i ärlighetens namn medge att jag faktiskt inte har tiden med ytterligare ett projekt, då måste nåt annat stryka på foten…

 2. Som ett svar på det där med tunna stickade strumpor, jag använder dem jämt bortsett från sommaren när jag är barfota 😉 Stickar sockorna i den höjden jag vill ha – strax under vadmuskeln – och resterna kan man alltid ha till en mormorsrutefilt eller en stickad ”mitred square” filt 🙂

  • Men då har du vanliga strumpor under också väl? Hm! Ja det kanske är en bra idé med vår- och höstsockar! Jag har ju tjockare varianter som kanske passar bättre på vintern. Att använda resterna till en filt lät ju himla smart! Mitt ”problem” har väl kanske varit att jag köpte en sockblanks och vill få med hela den fina toningen… 🙂

 3. Tack för ytterligare ett bra avsnitt. Schattersöm betonas på andra stavelsen.
  Tunna ullsockor värmer mina fötter både inom- och utomhus. Just det faktum att de är tunna gör dem mer användbara än tjocka tycker jag. De får plats både i innerskorna och i kängorna.

  • Hej Stina! Så här skrev Karin: ”Haruni: Jag har för mig att du gör en slätstickad Haruni, Linda och att du inte var helt säker på hur många maskor du behöver innan du börjar på den fina kanten?

   Du behöver att antal som går att dela på 20+1 på varje sida om mittmaskan. Alltså 101,121 eller 141. (Originalmönstret är 121 tror jag, jag har gjort ett par stycken, även 141 och då blir den stor)

   Totalt på varvet blir det 3+121+1+121+3 = 249. Det är inkl kantmaskor och mittmaskan. (Om du räknar rutorna på rad 1 i diagram 2, ser du att en mönsterrep är 20 maskor) Lätt som en plätt!

   Du behöver ungefär hälften av garnmängden till kanten, det går åt mycket på slutet.”

Kommentera