16. Brioche och påsöm

avsnitt-16
Välkomna till avsnitt nummer 16! Idag sitter vi i en bil mitt i stan, lite trafik blir det tyvärr som stör. Vi pratar om påsöm och helpatent, men även sjalkantsproblem, nya poddar och 1-årsjubileum.

Lyssna via avsnittet iTunes eller direkt här på sidan. Du kan också söka på Skapligt kreativt i din podcastspelare på telefonen och prenumerera på avsnitten där.

Avsnittsguide:

 • Linda är gravid, med tillhörande trötthet som följd, det blir inte mycket gjort hemma. Caroline pluggar på för det vilda.
 • Vi har varit på kurs hos Tant Kofta och hon rekommenderade boken Cast on bind off 54 step by step methods av Leslie Ann Bestor. (Och då kommer Linda på att hon har sett en rolig idé på Instagram med cementgjutna trädgårdsdekorationer i form av knappar.) En av uppläggningarna i boken heter Tubular cast on.
 • Linda tog med sin Haruni och fick tips om hur hon skulle göra med kanten för att mönstret skulle framträda bättre, före och efterbilder finns att kika på på Ravelry.
 • Erika skrev in om nålbindning, hon har gjort en egen tutorial där man kan se hennes sätt att nålbinda på.
 • Sjalen Våra har kommit. Linda är lite tveksam till färgen och vi pratar om att kanske byta med varandra. (Så blev det dock inte.)
 • Tant Kofta har varit på Radio. (Morgon i P4 Väst, klippet börjar 1.47.30)
 • Det har startat en ny podd, Nördic Knitting!
 • Caroline har äntligen fått blockat sin Haruni och Simple Lines. Hon har även virkat in ett par tygskor! Och är dessutom klar med sin kofta Nordic Summer Cardigan. Sen har hon börjat på en Viajante och här kan man se videon där det förklaras hur den ska bäras.
 • Linda har gjort ändringen på sin Haruni, en Hong Kong Pearl till är avslutad och så är ett par vantar startade. Sen började hon sy! Hon är nöjd med att hon till slut klarade av klänningen från helvetet.
 • Caroline pratar om brioche som heter helpatent på svenska. Här finns info på engelska och så instruktionsvideo på Drops hur man stickar helpatent med en färg och med två färger. Vad Caroline glömde nämna var vilka otroligt häftiga och tydliga mönster man kan sticka med den här tekniken. Några exempel från Ravelry är t.ex.. Brioche Vine Cowl, Brioche Cabled Turtleneck Scarf och Jacki Revisited Icelandic Style.
 • Linda pratar lite om yllebroderi och kommer då in på Karin Holmberg, om någon blir nyfiken kan man kika på hennes hemsida eller Instagram. Hon håller även en kurs i Grannlåtsbroderi på Nääs fabriker i höst, den 10-11 oktober. Boken som hon hittat på biblioteket och tyckte så mycket om var Yllebroderier av Ingrid Eggimann-Jonsson.
 • Färdiga alster i påsöm finns att hitta på Floda hemslöjds hemsida.
 • Linda snöade även in på lite olika broderier och fastnade för Hemslöjden i Skånes hemsida, där kan man beställa paket med mönster och material, titta bara på kudden Fågelyra, så fin den är! Även från Brodera Mera kan man beställa paket, och där finns en liten pdf med en stygnskola på de vanligaste sömmarna.
 • Andra roliga broderisidor är Brodera.nu och deras blogg, och Med nål och tråd. Och på Kurbits.nu kan man se den broderade stolen Linda hade sett.
 • Linda har spanat in en fin sjal på Instagram som Martinealicia gjort. Den heter Dalloway och mönstret finns på Ravelry. Caroline har fastnat för koftan Fröken Lundgren från senaste numret av Avmaskat.
 • Snart firar podden ett år! Har ni några frågor eller funderingar, maila oss gärna eller fråga i Facebookgruppen.

Kommentera